Categorii

facebook banner

Cumpara de la noi!
 • Puteti comanda atat online cat si telefonic.
 • Puteti returna produsul in decurs de 10 zile, fara intrebari.
 • Majoritatea produselor au 24 de luni garantie.
 • Puteti alege dintr-o oferta de peste 500 de produse.
 • Va oferim numeroase oferte speciale la preturi imbatabile.
 • Beneficiati de asistenta tehnica telefonic sau prin email
 • Va tinem la curent cu ultimele noutati tehnologice.

Lumina rece vs. lumina calda

Lumina rece vs. lumina calda

Diferenta dintre becurile traditionale si tehnologia LED


In cazul becurilor cu halogen sau al celor incandescente nu aveam posibilitatea de a alege culoarea luminii produse de acestea. Becurile traditionale functioneaza datorita trecerii electricitatii printr-un filament care se incalzeste. Stralucirea pe care acest filament o dobandeste produce lumina vizibila noua.
Pentru ca becurile cu LED reprezinta o tehnologie cu totul diferita si mult mai avansata tehnic, este posibil sa selectam acum culoarea luminii pe care ne-o dorim.

Temperatura de culoare a luminii poate fi masurata ca un numar pe scara Kelvin, ce se reprezinta prin simbolul “K”. Temperaturile mari de culoare de peste 5000K sunt definite drept culori reci si au adesea o nuanta albastruie. In timp ce temperaturile joase de culoare de 2500-3200K sunt clasificate drept culori calde si au nuante galbui sau portocalii.

Cateva exemple de diferente in grade Kelvin:
 • lumina de la o lumanare are valoarea 1850K;
 • luminile traditionale incandescente au valori cuprinse intre 2700K-3300K;
 • lumina lunii are o valoare de 4100K;
 • intr-o zi innorata, lumina ar avea in jur de 6500K.

In ceea ce priveste becurile cu LED, exista doua optiuni de culoare disponibile si sunt denumite “alb cald” si “alb rece”. Culoarea alb cald are aproximativ 3000K, iar cea alb rece in jur de 6000-6500K. Cand alegem becurile trebuie sa verificam valoarea Kelvin de pe ambalaj.


Unde si cand folosim lumina alb cald si lumina alb rece?


Lumina calda pana la lumina alba calda: coridoare, dormitoare, sufragerii. Produce un efect de confort, de familiaritate si apropiere.
Lumina alba pana la lumina alba rece: bucatarii, birouri personale, bai, magazine, centre sportive.
Lumina alba: spatii comerciale, spatii de birouri, ateliere de arta. Confera un efect de vitalitate si stimuleaza concentrarea. Este cea mai potrivita pentru citit si invatat pentru ca asigura reproducerea fidela a culorilor, nu oboseste ochiul si nu are efect de lumina orbitoare.

Pentru iluminatul rezidential, 75-80% din cumparatori aleg becuri cu lumina alb calda pentru ca se apropie cel mai mult de lumina becurilor traditionale cu care erau obisnuiti. Lumina data de un bec cu lumina alb calda poate fi descrisa ca blanda si calda, caracterizata de o usoara nuanta galbuie.

Unii clienti cumpara becuri cu lumina alb rece daca doresc o lumina mai intensa sau daca vor sa imprime un aer modern unei incaperi. Aceasta lumina se potriveste schemelor de culori care sunt puternice, indraznete si utilizeaza culori primare sau chiar scheme de culori care sunt predominant albe, iar aspectul curat, minimalist este o cerinta esentiala.

Majoritatea cumparatorilor care achizitioneaza produse pentru iluminatul comercial aleg becurile cu lumina alba rece pentru ca acestea confera o lumina mult mai puternica. Cu toate acestea, este recomandat sa nu alegem becuri cu lumina foarte rece, sau cu alte cuvinte, cu o temperatura prea mare a culorii deoarece efectul poate parea prea aspru sau poate provoca disconfort vizual.

Se poate folosi atat lumina calda, cat si lumina rece in aceeasi incapere, cu becuri conectate la intrerupatoare diferite pentru a determina aspectul incaperii. De exemplu, intr-o bucatarie, este posibil sa alegem becuri cu lumina alb calda pe care sa le plasam pe plafon, iar pe bancul de lucru sau sub dulapuri sa pastram lumina rece pentru un confort vizual sporit in timpul desfasurarii activitatii.